Αληθινό ή Ψεύτικο έλατο; Και η ιστορία του γιγάντιου ελάτου στο Λονδίνο…

Γράφει η Χριστίνα Μπλαχάβα,

christina.blach@agrigate.gr

 

Το αν το χριστουγεννιάτικο δέντρο θα είναι αληθινό ή ψεύτικο είναι ένα ερώτημα που αιωρείται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, καθώς ο κόσμος προβληματίζεται για την οικολογική υπόσταση αυτής της επιλογής. Αν δεν αναλογιστούμε το προσωπικό γούστο του καθενός, η πιο οικολογική επιλογή , όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, είναι το φυσικό έλατο. Ας τα δούμε, όμως, λίγο πιο αναλυτικά…

Ως πρώτη σκέψη, έχει στο μυαλό του κανείς πως το ψεύτικο δέντρο είναι πιο οικολογικό, καθώς χρησιμοποιείται και αποθηκεύεται για περισσότερα χρόνια. Ωστόσο, ο βοτανολόγος Κλιντ Σπρίνγκερ δήλωσε πως «αν από τη μία πλευρά τα ψεύτικα δέντρα μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, από την άλλη περιέχουν πολυβινυλικό χλωρίδιο, που με τη σειρά του περιέχει μόλυβδο».Έρευνες έχουν δείξει πως το ψεύτικο δέντρο πρέπει να χρησιμοποιείται περίπου για 20 χρόνια, ώστε η χρήση του να θεωρείται πιο οικολογική. Είναι άραγε εφικτό αυτό για πολλούς από εμάς; Αυτό συμβαίνει, διότι τα πλαστικά δέντρα δεν είναι βιοδιασπώμενα και απαιτούν κάποιες δεκαετίες για να αποσυντεθούν. Επίσης, στα αρνητικά τους συγκαταλέγεται ότι κατασκευάζονται από PVC, ένα επιβλαβές υλικό για το περιβάλλον. Το πλαστικό δέντρο αποτελεί αναμφίβολα μια δέσμευση, γιατί θέλει την φροντίδα του για να είναι αξιοποιήσιμο για μια 20ετία.

Από την άλλη πλευρά, το αληθινό έλατο δεν απαιτεί φροντίδα; Βεβαίως και απατεί, ως ένα φυσικό δέντρο.Παρ’όλα αυτά, φέρνει την φύση μέσα στο σπίτι μας. Ακόμα, τα αληθινά δέντρα είναι ικανά να απορροφήσουν πάνω από έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα κατά την διάρκεια της ζωής τους και αποτελούν παραγωγική πηγή οξυγόνου και τμήμα της χλωρίδας, που έχει ευεργετικές ιδιότητες και στις ζωές άλλων οργανισμών του οικοσυστήματος, όπως τα πουλιά. Τι συμβαίνει όμως με την ανησυχία του «κατά πόσο είναι ηθικό να ξεριζώνουμε ένα δέντρο για να το χρησιμοποιήσουμε για έναν μόλις μήνα»; Τα έλατα που πωλούνται τα Χριστούγεννα, καλλιεργούνται ακριβώς για αυτόν το σκοπό, ακόμα και στην Ελλάδα. Συνοδεύονται από μολυβδοσφραγίδα του οικείου δασαρχείου και την θέση κάθε δέντρου που κόβεται παίρνουν 2-3 έλατα, για να συντηρούνται τα δάση. Ξενόφερτο ή όχι αυτό το έθιμο, είναι αρκετά ευεργετικό για την Ελλάδα, καθώς ιδιωτικές ορεινές περιοχές έχουν μετατραπεί σε πυκνά ελληνικά ελατοδάση χιλιάδων στρεμμάτων.Συμβάλλουν, επιπροσθέτως, στην εγχώρια οικονομία αφού καλλιεργούνται εδώ και δεν υπάρχουν έξοδα μεταφοράς, αλλά το κυριότερο είναι πως είναι βιοδιασπώμενα και ανακυκλώνονται.

Το μεγαλύτερο αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίζεται κάθε χρόνο είναι στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο και «κουβαλάει» και μια ιστορία μαζί του. Από το 1947 και έπειτα, το Όσλο δωρίζει το δέντρο στο Λονδίνο ως μία ένδειξη ευγνωμοσύνης των Νορβηγών προς την Μεγάλη Βρετανία, για την βοήθεια που τους προσέφερε κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το δέντρο είναι Νορβηγική ερυθρελάτη και έχει ύψος πάνω από 20 μέτρα και ηλικία του φτάνει τα 60 χρόνια. Οι Νορβηγοί δασονόμοι, επιλέγουν πολύ προσεκτικά το κατάλληλο δέντρο, έχοντας ονομάσει αυτήν την διαδικασία «Βασίλισσα του Δάσους» και το κόψιμο του δέντρου δεν είναι μικρή υπόθεση, καθώς οργανώνεται ειδική εκδήλωση που παρευρίσκονται εκεί οι δήμαρχοι Λονδίνου και Όσλου, καθώς και ο Βρετανός πρέσβης στη Νορβηγία. Το δέντρο είναι εντυπωσιακό και στολίζεται με 500 οικολογικά λαμπάκια, όπως προστάζει το νορβηγικό στυλ, και μένει στην διάσημη πλατεία μέχρι τις 6 Ιανουαρίου πριν πάρει τον δρόμο για την ανακύκλωση.

Πηγές:

www.protagon.gr

www.olympia.gr

www.spirossoulis.com

Related Posts

Αρέσει σε %d bloggers: