/, Πίτκα/ΑΡΑΧΙΔΑ: Η καλλιέργεια του αράπικου φιστικιού και η εταιρία παραγωγής στις Σέρρες
  • λήψης

ΑΡΑΧΙΔΑ: Η καλλιέργεια του αράπικου φιστικιού και η εταιρία παραγωγής στις Σέρρες

Γράφει η Εύη Πίτκα.

evi.pitka@agrigate.gr 

 

Η αραχίδα είναι ποώδης φυτό της οικογένειας Κυαμοειδών –Fabaceae. Περιλαμβάνει 9 είδη με κυριότερο την υπόγεια αραχίδα ή κοινώς αράπικο φιστίκι .

Με καταγωγή από τη Βραζιλία , ξεκίνησε να καλλιεργείτε ανά τον κόσμο σε τροπικά , ημιτροπικά και εύκρατα κλίματα με υψηλές θερμοκρασίες κατά κύριο λόγο για παραγωγή σπερμάτων –καρπούς- οι οποίοι είναι βρώσιμοι είτε μετά από καβούρντισμα , είτε στην ζαχαροπλαστική είτε σαν έλαιο .

Είναι μονοετής πόα , με άνθη αυτογονιμοποιούμενα και φύλλα κατ’εναλλαγή .Ο βλαστός ορθός ή πλάγιος αποτελείται από πληθώρα πλευρικών βλαστών .Ο λοβός που σχηματίζεται μόνο εσωτερικά του εδάφους αποτελείται από 1 έως 3-ή και περισσότερους – καρπούς .Ιδανική εδαφική προσαρμοστικότητα  για την καλλιέργεια της αραχίδας έχουν τα αμμοπηλώδη , ελαφριά ,δροσερά και πλούσια σε ασβέστιο και οργανική ουσία εδάφη.

Η μεγάλη ανάγκη για ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε εποχή σποράς την άνοιξη ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος παγετού και η θερμοκρασία να βρίσκεται πάνω από 15 βαθμούς. Ολόκληροι λοβοί ή μόνο σπόροι σπέρνονται στο έδαφος είτε με το χέρι είτε με μηχανή σποράς – στην οποία επιτυγχάνεται πιο ομοιόμορφο φύτρωμα – με τον αριθμό των φυτών να ποικίλει ανάλογα από την ποικιλία , τον τύπο εδάφους , τον τρόπο ανάπτυξης και τις βροχοπτώσεις που επικρατούν στην περιοχή.

Όσο αναφορά την λίπανση ,η αραχίδα ως ψυχανθές  έχει την δυνατότητα να δεσμεύει άζωτο από την ατμόσφαιρα καλύπτοντας τις ανάγκες της έως και 90 % και μειώνοντας έτσι την ανάγκη για εφαρμογή άζωτο- λιπάσματος. Η εφαρμογή φωσφόρου και καλίου γίνεται με βάση τις ανάγκες του φυτού και τέλος η προσθήκη ασβεστίου είναι η πλέον σημαντική τόσο για την ανάπτυξη του φυτού όσο και για την υγιή ανάπτυξη των λοβών και της ποιότητας τους .

Η άρδευση του φυτού τέλος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης του. Παρόλο που η αραχίδα θεωρείται φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία , η έλλειψη νερού μειώνει δραματικά  την ανάπτυξη του σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται .

110-130 ημέρες μετά την σπορά ορθόκλαδων τύπων αραχίδας και 130-150 ημέρες των πλαγιόκλαδων έρχεται η συγκομιδή με τη εξαγωγή μικρού δείγματος φιστικιού από διάφορα μέρη του αγρού ώστε να προσδιοριστεί αν έχουν εμφανιστεί καστανές κηλίδες στους λοβούς – σημάδι ωρίμανσης, έτοιμο για συγκομιδή-να αποτελεί τον ορθότερο τρόπο προσδιορισμού εκκίνησης της συγκομιδής .       Η εκρίζωση των φυτών προυποθέτει ποσοστό υγρασίας 35-50 % -ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες υγρασίας εδάφους που επικρατούν- και πραγματοποιείται είτε με το χέρι όπου απομακρύνεται περίσσεια χώματος με έναν μικρό κραδασμό είτε μηχανικά με ειδικό εξάρτημα. Έπειτα τοποθετούνται με τον καρπό προς την πάνω μεριά ώστε να στεγνώσουν και να συγκομιστούν με την κατάλληλη μηχανή συνήθως μετά από 10-14 ημέρες .

Και κάπου εδώ έρχεται μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση στην Αμμουδιά Σερρών να εκμεταλλευτεί όλους αυτούς τους καρπούς που παράγονται στην πεδιάδα του Δήμου Ηράκλειας Σερρών εξάγοντας το παραγόμενο φιστικο-βούτυρο ,τα ψημένα φιστίκια αλλά και το παγωτό με γεύση φιστικο-βούτυρο τόσο εγχώρια όσο και σε χώρες του εξωτερικού όπως η Αγγλία ,το Βέλγιο,το Ντουμπάι ,η Κύπρος κ.α.

Ο κ. Αγριανίδης ιδρυτής της επιχείρησης Ελληνικός Καρπόσ-Φιστίκι Αμμουδίας ξεκινώντας την καλλιέργεια φιστικιού στα 10 στρ που είχε η οικογένεια του , του ήρθε η ιδέα του ψημένου φιστικιού. Ξεκίνησε την παραγωγή και διάθεση του προιόντος σε καταστήματα σε όλη την χώρα δίνοντας ταυτόχρονα την παρότρυνση και σε άλλους καλλιεργητές της περιοχής του να ασχοληθούν με την συγκεκριμένη καλλιέργεια  φτάνοντας σήμερα τα 5.000 στρ αραχίδας από 300 καλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής –το 2004 ήταν μόλις 100στρ από20 γεωργούς-.Και κάπου εκεί ο κ.Αγριανίδης μαζί με τον γιό του κάνουν το μεγάλο βήμα παράγοντας για πρώτη φορά φιστικοβούτυρο χωρίς πρόσθετα έλαια ,ζάχαρη ή λίπη  κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμο GREAT TASTE 2014.Πλέον η παραγωγή φιστικοβούτυρου , ψημένου φιστικιού , 40 άλλων ειδών ξηρών καρπών –κάσιους, κολοκυθόσπορος,ποπ κορν, σουσάμι ,αμύγδαλα,σταφίδες,καρύδια,χουρμάδες κ.α.-αλλά και το τηγανισμένο φιστίκι που αποτελεί το ελληνικό πινατς έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού και η επιχείρηση αυτή έχει δώσει ένα μεγάλο κίνητρο στους γεωργούς της περιοχής για την καλλιέργεια της συγκεκριμένης καλλιέργειας μια και γνωρίζουν οι ίδιοι πως η παραγόμενη ποσότητα τους θα αγοραστεί σε σταθερή τιμή και θα έχουν την ρευστότητα για να ασχοληθούν με τις καλλιέργειες τους .

Και ας μην ξεχνάμε πως τα φιστίκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Ε ,Β6 , φώσφορο , κάλιο ,μειώνει την χοληστερίνη στο αίμα , προστατεύει την καρδιά από στεφανιαία νόσο περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιοαγγεγιακές παθήσεις και καρκίνο .

Πηγές πληροφόρησης :

www.agrocapital.gr

grecianpeanuts.gr

www.protothema.gr

el.wikipedia.org

By | 2018-11-29T13:36:21+00:00 29 Νοεμβρίου 2018|Categories: Αρθρογραφία, Πίτκα|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΡΑΧΙΔΑ: Η καλλιέργεια του αράπικου φιστικιού και η εταιρία παραγωγής στις Σέρρες

About the Author:

Εύη Πίτκα
Γεννημένη τον Νοέμβριο του 1993 και με καταγωγή από ένα χωριό των Σερρών, ολοκλήρωσε τις σπουδές τις στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Δ.Π.Θ. στην απομακρυσμένη αλλά εξίσου όμορφη Ορεστιάδα τον Ιούνιο του 2016. Ανήσυχο πνεύμα που συνεχώς θέλει κάτι παραπάνω, παρακολούθησε σεμινάρια πάνω στην Αμπελουργία και Οινολογία ΕΚΠΑ ,Marketing Αγροτικών προϊόντων ΕΚΠΑ , σεμινάρια Μυοκτονίας και Απεντομώσεων με σκοπό να μάθει όσα περισσότερα μπορεί γύρω από το επάγγελμα που επέλεξε να ακολουθήσει. Της αρέσει η ενημέρωση και η νέα γνώση γι αυτό αποφάσισε να βοηθήσω όσους θέλουν να ενημερωθούν για τον πρωτογενή τομέα μέσα από την αρθρογραφία. Δυναμική και λίγο αντιδραστική θέτει συνέχεια νέους στόχους και κάνει τα πάντα για να τους πραγματοποιήσει.