/, Διατροφή & Υγεία, Πίτκα/Βιολογικά Προϊόντα και η σημασία τους στην ανθρώπινη υγεία

Βιολογικά Προϊόντα και η σημασία τους στην ανθρώπινη υγεία

Γράφει η Εύη Πίτκα.

evi.pitka@agrigate.gr

Ο όρος βιολογικά προϊόντα αναφέρεται στα οργανικά που έχουν αναπτυχθεί και επεξεργαστεί χωρίς την χρήση λιπασμάτων , εντομοκτόνων , αντιβιοτικών και ορμονών. Η παραγωγή τους –φυτικής και ζωικής προέλευσης – γίνεται με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία μέσω οργανισμών ελέγχου και πιστοποίησης των προϊόντων αυτών.

Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, α)προϊόντα βιολογικής γεωργίας και β)προϊόντα βιολογικής γεωργίας σε μεταβατικό στάδιο  με βασική διαφορά ότι το τελευταίο παράγεται σε εκτάσεις όπου η βιολογική γεωργία εφαρμόζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα ώστε να εξασφαλιστεί πως η υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων έχει απορροφηθεί πλήρως από το έδαφος χωρίς να έχει αφήσει ίχνη τους και πως το νερό είναι εξίσου καθαρό.

Επίσης χρησιμοποιούνται υποκατάστατα των χημικών μεθόδων όπως είναι η αμειψισπορά για απαλλαγή ζιζανίων ή και η χρήση κοπριάς, και η χρήση ωφέλιμων εντόμων αντί εντομοκτόνων. Σε περίπτωση που κάποιο συμβατικό προϊόν χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη ένα βιολογικό ,θα πρέπει να αναφέρει επακριβώς το ποσοστό του χωρίς όμως να το καθιστά απόλυτα βιολογικό.

Όσο αναφορά την επίδραση τους στην ανθρώπινη υγεία , μελέτες έχουν αποδείξει πως τα βιολογικά προϊόντα έχουν την διπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα όπως σε βιταμίνη C , 63% περισσότερη περιεκτικότητα ασβεστίου, 73% σε σίδηρο, 118% σε μαγνήσιο και 29% χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Πέρα από τα θρεπτικά στοιχεία βοηθούν και στην καταπολέμηση ασθενειών μέσω των φλανοειδών που παράγονται από τα φυτά, τα οποία λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών** -30% υψηλότερα των συμβατικών προϊόντων-που περιέχουν ,ενισχύουν την άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού – παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα φλανοειδών-.

**Τα αντιοξειδωτικά συσσωρεύονται στην φλούδα του καρπού με αποτέλεσμα σε ένα συμβατικό προϊόν να την πετάμε εν αντιθέσει με το βιολογικό όπου την τρώμε εμπλουτίζοντας τον οργανισμό μας με επιπλέον φλανοειδή.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα των βιολογικών προϊόντων είναι η αποδείξεις ερευνών που δείχνουν πως η χρήση παρασιτοκτόνων διαταράσσουν την λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος –ρυθμιστής ορμονών-, συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού, το ουροποιητικό σύστημα και το άσθμα .

Καρποί όπως τα νεκταρίνια, ροδάκινα, σέλινο, φράουλα, πατάτα, σπανάκι, κεράσι και μαρούλι είναι προτιμότερο να καταναλώνονται βιολογικά καθώς ο λεπτός τους φλοιός δεν συγκρατεί το φυτοφάρμακο που εφαρμόζεται στη καλλιέργεια τους σε αντίθεση με το μάνγκο, κρεμμύδι, αβοκάντο, σπαράγγι και μπρόκολο που έχουν μία μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην απορρόφηση της χημικής ουσίας .

Συμπερασματικά παρόλο που η αγορά βιολογικών προϊόντων τα καθιστά πιο ακριβά λόγω των μεγαλύτερων εξόδων που απαιτεί η καλλιέργεια τους αλλά και το γεγονός πως δεν έχουν την ίδια διάρκεια αποθήκευσης και αν δεν καταναλωθούν θα πεταχτούν  , η αγορά τους θα προστατεύσει και τον ανθρώπινο οργανισμό – προϊόντα που έχουν απαγορευθεί σε άλλες χώρες εμφανίζονται σε μας ως εισαγόμενα – και το νερό από μολύνσεις φυτοφαρμάκων όπως και το έδαφος – παρασιτοκτόνα μεταφέρονται μέσω του νερού και σε περίπτωση που φτάσουν σε λίμνες και ποτάμια, η άλγη που δημιουργείται προκαλεί ασφυξία σε οργανισμούς που ζουν ή καταναλώνουν το νερό αυτό – αλλά και τον πλανήτη Γη από υπερθέρμανση – μέσω των νιτρωδών συστατικών που απελευθερώνονται  από τα ζιζανιοκτόνα που έχουν ως βάση το πετρέλαιο -.

Πηγές πληροφόρησης :

https://e-diatrofi.org

https://www.iatronet.gr

By | 2018-12-10T22:12:46+00:00 10 Δεκεμβρίου 2018|Categories: Αρθρογραφία, Διατροφή & Υγεία, Πίτκα|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βιολογικά Προϊόντα και η σημασία τους στην ανθρώπινη υγεία

About the Author:

Εύη Πίτκα
Γεννημένη τον Νοέμβριο του 1993 και με καταγωγή από ένα χωριό των Σερρών, ολοκλήρωσε τις σπουδές τις στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Δ.Π.Θ. στην απομακρυσμένη αλλά εξίσου όμορφη Ορεστιάδα τον Ιούνιο του 2016. Ανήσυχο πνεύμα που συνεχώς θέλει κάτι παραπάνω, παρακολούθησε σεμινάρια πάνω στην Αμπελουργία και Οινολογία ΕΚΠΑ ,Marketing Αγροτικών προϊόντων ΕΚΠΑ , σεμινάρια Μυοκτονίας και Απεντομώσεων με σκοπό να μάθει όσα περισσότερα μπορεί γύρω από το επάγγελμα που επέλεξε να ακολουθήσει. Της αρέσει η ενημέρωση και η νέα γνώση γι αυτό αποφάσισε να βοηθήσω όσους θέλουν να ενημερωθούν για τον πρωτογενή τομέα μέσα από την αρθρογραφία. Δυναμική και λίγο αντιδραστική θέτει συνέχεια νέους στόχους και κάνει τα πάντα για να τους πραγματοποιήσει.