“Η εντυπωσιακή ορχιδέα ως δώρο”

Γράφει η Χριστίνα Μπλαχάβα,

christina.blach@agrigate.gr

 

Και ποιος δεν έχει ανταμώσει κάπου με μια ορχιδέα;

Η τόσο εντυπωσιακή ορχιδέα μετράει πάνω από 25.000 είδη και 100.000 ποικιλίες με πιο γνωστή την Phalaenopsis, που είναι εύκολο να αναπτυχθεί σε εσωτερικούς χώρους. Έχουν αποκτήσει μια φήμη ότι είναι “δύσκολα” φυτά, αλλά αυτό ίσως προέρχεται λόγω της ανάγκης τους για φιλτραρισμένο φως και υψηλή σχετική υγρασία. Δεν προέρχονται όλες οι ορχιδέες από την τροπική ζώνη και οι άγριες ορχιδέες μπορούν να ευδοκιμήσουν παγκοσμίως, να βρεθούν σε κάθε ήπειρο, εκτός από την Ανταρκτική.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι παρότι οι Κινέζοι καλλιεργούσαν ορχιδέες για πάνω από 3.000 χρόνια, οι επισκέπτες στην Άπω Ανατολή δεν έφεραν ορχιδέες στην Ευρώπη μέχρι το 1600. Το 1802 αναπτύχθηκαν ορχιδέες από σπόρους και αρκετά αργότερα, το 1856, αναπτύχθηκε το πρώτο καλλιεργημένο υβρίδιο.

Ιστορικά…

Οι Αζτέκοι αναμείγνυαν την ορχιδέα βανίλιας με σοκολάτα και έφτιαχναν ένα ελιξίριο, που θεωρούνταν ότι προσδίδει δύναμη.

Οι Βικτωριανοί είχαν μεταφέρει το λουλούδι στη Μ.Βρετανία, αλλά το είχαν σε συλλογές ως ένδειξη πολυτέλειας και γούστου.

Το όνομα της λέγεται ότι το πήρε από τον Έλληνα βοτανολόγο Θεόφραστο, καθώς το σχήμα του λουλουδιού έμοιαζε με τα ανδρικά χαρακτηριστικά γονιμότητας. Τότε, οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι οι ορχιδέες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την γονιμότητα. Μια ορχιδέα με μεγάλες κονδυλώδεις ρίζες συμβόλιζε ένα αρσενικό παιδί, ενώ οι ορχιδέες με μικρούς κονδύλους ένα θηλυκό παιδί.

Τι σημαίνει όταν δωρίζουμε μια ορχιδέα…

Η ορχιδέα προσδίδει μια αίσθηση πολυτέλειας, ομορφιάς και χάρης σε κάθε περίσταση, αφού το χαρακτηριστικό της είναι ότι τα λουλούδια φαίνονται σαν να βρίσκονται στον αέρα. Χρησιμοποιείται και σε ανθοδέσμες, αλλά έχει κυριαρχήσει να δωρίζεται σε γλάστρες.

Γενικά, πιστεύεται ότι ως λουλούδι συμβολίζει την αγάπη, την ομορφιά, την γονιμότητα, την προσοχή και την γοητεία.

Τι χρώμα επιλέγουμε;

Μπλε: Αντιπροσωπεύει κάτι το σπάνιο, διότι είναι η ίδια αρκετά σπάνια.
Ξεχωρίζουν για την πνευματικότητα και τον διαλογισμό.

Κόκκινο: Πάθος, επιθυμία αλλά και δύναμη, θάρρος.

Ροζ: Χάρη, χαρά, ευτυχία, αθωότητα, θηλυκότητα.

Λευκό: Ομορφιά, κομψότητα, αθωότητα, αγνότητα, ευλάβεια.
Είναι αυτό το χρώμα που επιλέγουμε, συνήθως, για να δωρίσουμε σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο.

Μωβ: Θαυμασμό, σεβασμό, αξιοπρέπεια.
Δωρίζουμε σε κάποιο πρόσωπο που επιθυμούμε να εκφράσουμε το θαυμασμό μας.

Κίτρινο: Φιλία, χαρά, νέα ξεκινήματα. Ιδανικό δώρο για κάποιον φίλο.

Πορτοκαλί: Ενθουσιασμό, τόλμη, υπερηφάνεια.

Πράσινο: Καλή τύχη, ευλογία, υγεία, μακροζωϊα.
Η ανθοδέσμη «Εξωτική Ομορφιά» με  πράσινες ορχιδέες είναι ιδανικός τρόπος για κάποια επέτειο, προσδίζοντας ομορφιά και πολυτέλεια.

*Η Ορχιδέα θεωρείται το λουλούδι της 14ης και 28ης επετείου γάμου.

Λιλά: Έχοντας το χρώμα της λεβάντας, δεν θα μπορούσε να συμβολίζει τίποτα λιγότερο από την χάρη, την κομψότητα και την γυναικεία ομορφία.
Υπέροχο δώρο για τις μητέρες.

Λόγω της συμμετρίας τους, της ξεχωριστής ομορφιάς τους οι ορχιδέες πάντα αποτελούν ένα ιδιαίτερο δώρο. Κυρίως συμβολίζουν την αγάπη, γιατί αυξάνονται εύκολα και ανθίζουν κάτω από τις περισσότερες συνθήκες. Καθώς συσχετίζονται με την γονιμότητα, είναι ιδανικό δώρο για ζευγάρια που περιμένουν παιδί.

Μην φοβάστε να επιλέξετε την ορχιδέα ως δώρο, παρότι θεωρείται ευαίσθητη παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα στις ελληνικές συνθήκες. Χρειάζεται μόνο λίγη φροντίδα για να σας χαρίσει πλούσια και ζωντανή ανθοφορία!

Extra tip: Αν αγαπάτε ιδιαίτερα τις ορχιδέες, επισκεφτείτε το www.greekorchidsociety.org για ακόμη περισσότερα 😉

Πηγές:

www.ingolden.gr

www.astrolife.gr

www.mistikakipou.gr

Related Posts

Αρέσει σε %d bloggers: