/, Στρατιδάκης/Η καλλιέργεια και η σημασία του αβοκάντο (λίγα λόγια)

Η καλλιέργεια και η σημασία του αβοκάντο (λίγα λόγια)

Γράφει ο Ρούσσος Στρατιδάκης

r.stratidakis@agrigate.gr

 

Η καλλιέργεια του αβοκάντο, πλέον ευρέως γνωστή και διαδεδομένη στην χώρα μας, εισήλθε περί την δεκαετία του 1960, και έχει κατακλύσει την ελληνική αγορά. Πρόκειται για ένα δένδρο υποτροπικό και αειθαλές που κατάγεται κυρίως από το Μεξικό, καλλιεργείται όμως και σε άλλες τροπικές και υποτροπικές χώρες σε μικρότερες βεβαίως εκτάσεις.

Στην περίπτωσή του, το αβοκάντο, αποτελεί μια πολύ δυναμική καλλιέργεια με όχι και τόσο ιδιαίτερες έδαφο-κλιματικές συνθήκες. Ευδοκιμεί σε εδάφη ελαφρά και ελαφρά όξινα με PH γύρω στο 5,5-6,5,  αντέχει στα ασβεστούχα εδάφη και η καλλιέργεια του στη χώρα μας περιορίζεται κυρίως στη νότια Ελλάδα όπως Κρήτη, Ρόδο, νησιά νοτίου αιγαίου. Ως προς τη θερμοκρασία έχει ένα εύρος που κυμαίνεται από τους – 3 έως 40 0c. Πρόκειται για ένα δένδρο που θέλει πολλή υγρασία και νερό άριστης ποιότητας για μια καλή παραγωγή, ενώ εγγυάται ένα ικανοποιητικό εισόδημα περίπου 8-10 χιλιάδες € το στρέμμα, για όποιον έχει την όρεξη και την υπομονή να ασχοληθεί με αυτό.

Το 90 % της παραγωγής της χώρα μας προέρχεται αποκλειστικά από τα Χανιά, ενώ οι ετήσιες εισαγωγές δυστυχώς υπερισχύουν των εξαγωγών. Η συγκομιδή των καρπών γίνεται με τα χέρια και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, λόγω του ότι ο καρπός είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς. Ευτυχώς για τα δεδομένα της χώρας μας οι εχθροί και οι ασθένειες που προσβάλλουν το αβοκάντο δεν είναι ακόμα διαδεδομένες.

Το αβοκάντο πάντα εμβολιάζεται σε υποκείμενο με ανθεκτικότητα, αντοχή και ανοχή ως προς τις έδαφο-κλιματικέ συνθήκες, εχθρούς και ασθένειες στην εκάστοτε περιοχή στην οποία πρόκειται να καλλιεργηθεί.

Το  αβοκάντο ονομάζεται αλλιώς και βουτυρόδενρο κυρίως λόγω της γεύσης του, που είναι ίδια με αυτή του βουτύρου. Τον καρπό του πολλές φορές οι γιατροί τον αποκαλούν και ως «το κρέας του φτωχού»  αφού αποτελεί μια ωφέλιμη «ενεργειακή βόμβα» για την ανθρώπινη υγεία.

Ως προς τις χρήσεις του είναι πολλές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις σαλάτες ως συνοδευτικό, στο πρωινό, ως κρέμες και σαπούνια ακόμα και για παραγωγή λαδιού. Αποτελεί μια ενδιαφέρουσα καλλιέργεια ωφέλιμη τόσο από οικονομικής άποψης όσο και από την άποψη της υγείας. Στο χέρι μας λοιπόν είναι η περαιτέρω διάδοση της καλλιέργειας αυτής στην Ελλάδα, καθώς και το αβοκάντο στην καθημερινότητα μας!

By | 2018-11-03T10:39:27+00:00 3 Νοεμβρίου 2018|Categories: Αρθρογραφία, Στρατιδάκης|Tags: |Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η καλλιέργεια και η σημασία του αβοκάντο (λίγα λόγια)