/, Τσαχάκης, Φυτική Παραγωγή/Η μαυρολιά με «γεύση» αγουρέλαιο, ταυτότητα για το μέλλον στην ελαιοκαλλιέργεια

Η μαυρολιά με «γεύση» αγουρέλαιο, ταυτότητα για το μέλλον στην ελαιοκαλλιέργεια

Γράφει ο Ζαχαρίας Τσαχάκης

zaxarias.tsaxakis@agrigate.gr

 

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει ανακάμψει στην παραγωγή ελαιολάδου. Βγαίνοντας στα χωράφια θα παρατηρήσεις να καλλιεργούν ξανά και να φροντίζουν την γη τους οι αγρότες. 

Είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα αφού παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου θα βρεις από την Θράκη έως την Κρήτη. Στο παρόν άρθρο θα σας παρουσιάσω μία πολύ ξεχωριστή ποικιλία ελαιόδεντρου την «μαυρολιά».

Καλλιεργείται στην περιοχή της Μεσσηνίας στην επαρχία της Πυλίας και της Τρυφιλίας είναι τοπική ποικιλία με πολύ καλά χαρακτηριστικά.

  • Πρώιμη
  • Παραγωγική
  • Πλούσια γεύση

Αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για παραγωγούς που θέλουν να ξεχωρίσουν από το πλήθος αφού το αγουρέλαιο με τα πλούσια χαρακτηριστικά της μαυρολιάς ξεχωρίζει στην αγορά σε τιμή αλλά και σε όγκο παραγωγής. Έχει την δυνατότητα να παράγει κάθε χρόνο υψηλή ποσότητα όπως και ποιότητα. Ταιριάζει απόλυτα στα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Η ανάγκη διαφοροποίησης της παραγωγή μας  με την Ιταλία, Ισπανία και Τυνησία σε ποιοτικά ελαιόλαδα τυποποιημένα και πιστοποιημένα μας οδηγεί στην εξέλιξη και στην ποιοτική μας υπεροχή. Η παραγωγή της χώρας μας δεν έχει μέλλον αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε την επιδοτούμενη παραγωγή και τα ευρωπαϊκά μοντέλα παραγωγής με λανθασμένα πρότυπα που δεν προάγουν την ταυτότητα μας. Οι εκτάσεις των Ελλήνων παραγωγών είναι μικρότερες από αυτές των ανταγωνιστών μας, με συνέπεια το κόστος παραγωγής να είναι υψηλό. Αντίθετα, μεγάλο ποσοστό της παραγωγής μας «φεύγει» χύμα στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να μην ελέγχουμε το επώνυμο ελαιόλαδο αλλά να ακολουθούμε την ουρά των λίντερ της Ευρώπης. Ευκαιρία να ξεχωρίσουμε με αργά και σταθερά βήματα δημιουργώντας την υπεραξία για τον «υγρό χρυσό» της πατρίδας μας.

By | 2018-10-21T13:43:08+00:00 21 Οκτωβρίου 2018|Categories: Αρθρογραφία, Τσαχάκης, Φυτική Παραγωγή|Tags: , |Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η μαυρολιά με «γεύση» αγουρέλαιο, ταυτότητα για το μέλλον στην ελαιοκαλλιέργεια