/, Αρθρογραφία, Στρατιδάκης/Οι πέντε πιο δημοφιλείς ποικιλίες κρασιών
 • images

Οι πέντε πιο δημοφιλείς ποικιλίες κρασιών

Γράφει ο Ρούσσος Στρατιδάκης

r.stratidakis@agrigate.gr 

 

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε κυρίως για ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών από τις οποίες προκύπτουν εξαιρετικά κρασιά.. Ποικιλίες οι οποίες είναι πασίγνωστες στο ευρύ κόσμο του κρασιού. Ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο για το οποίο θα μπορούσε κανείς να γράψει αρκετά άρθρα. Θα αναφερθούμε επίσης,  στα χαρακτηριστικά  των κρασιών που παράγουν και στις περιοχές στις οποίες καλλιεργούνται.  Ας αρχίσουμε λοιπόν την περιήγηση!

 1. Το Chardonnay

Το καλό μας Chardonnay! Από τη συγκεκριμένη ποικιλία προκύπτουν ορισμένα από τα πιο πλούσια λευκά κρασιά παγκοσμίως. Διακρίνεται για την εύκολη προσαρμοστικότητα  του σε ένα μεγάλο εύρος κλιματικών συνθηκών. Το κρασί που παράγεται χαρακτηρίζεται σχεδόν πάντα ξηρό και σε λίγες μόνο περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει και ως γλυκό.

 Όσον αφορά τα αρώματα που προσδίδει αυτή η ποικιλία, αυτά εξαρτώνται από την περιοχή στην οποία καλλιεργείται και το κλίμα το οποίο επικρατεί. Έτσι, σε ψυχρό κλίμα το άρωμα που πα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αυτό ενός πράσινου ξινού μήλου, ενώ σε περιοχές με θερμό κλίμα του προσδίδεται το άρωμα του υπερώριμου μήλου και του ανανά. Το κρασί όμως αυτό χαρακτηρίζεται από μια πολύ λεπτή γεύση και για τον λόγο αυτό ζυμώνεται σε βαρέλια, προσδίδοντάς  του μια πιο πλούσια γεύση( γεύση οξιάς).

Τώρα, τα χαρακτηριστικά  του κρασιού αυτού είναι τα εξής :

Χρώμα Λευκό    
γλυκύτητα Ξηρό Ελαφρώς γλυκό
Οξύτητα Ελαφριά Μέτρια Υψηλή
Ένταση αρώματος Ελαφρύ Μέτριο
Σώμα Ελαφρύ Μέτριο Βαρύ

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά αφορούν όλες τις περιπτώσεις κρασιών που μπορούμε συναντήσουμε.

Τώρα από που κατάγεται το Chardonnay; Μα από που αλλού, από την Γαλλία φυσικά. Συγκεκριμένα από την Βουργουνδία όπου και κατέχει την κυριαρχία έναντι των άλλων λευκών ποικιλιών. Λέγεται ακόμα ότι παράχθηκε για πρώτη φορά το μεσαίωνα και ότι όλα τα λευκά κρασιά της Βουργουνδίας είναι 100% Chardonnay. Που καλλιεργείται όμως;  Καλλιεργείται στις :

 • ΗΠΑ
 • ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
 • ΧΙΛΗ
 • ΚΑΝΑΔΑΣ
 • ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
 • ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Αυτά ήταν λίγα λόγια για το Chardonnay! Πάμε τώρα στην δεύτερη ποικιλία μας.

 1. Sauvignon blanc

Πρόκειται για εξαίρετα κρασιά που προσδίδουν το στοιχείο της έντονης οξύτητας και του πικάντικου αρώματος. Αρκετά ανθεκτικό και με έντονα τα αρώματα των λαχανικών, το κρασί αυτό είναι απόγονος του cabernet sauvignon  και ποικίλει και αυτό ως προς τη γεύση ανάλογα με το κλίμα στο οποίο αναπτύσσεται. Έτσι, σε ψυχρό κλίμα καταλαβαίνουμε τη γεύση του άγριου μήλου και του γκρέιπφρουτ, ενώ σε θερμότερα κλίματα τη γεύση φρούτων του πάθους και του ακτινιδίου.

Τα κρασιά αυτά είναι εύγευστα και σε προσιτή τιμή. Η ποικιλία αυτή εικάζεται ότι πήρε την ονομασία της από την γαλλική λέξη sauvage που σημαίνει άγριος, λόγω της πολύ έντονης οξύτητας που προσδίδει στα κρασιά της.

Τα κρασιά της ποικιλίας αυτής έχουν τα εξής χαρακτηριστικά :

Χρώμα Λευκό    
γλυκύτητα Ξηρό
Οξύτητα Μέτρια Υψηλή
Ένταση αρώματος Μέτριο Έντονο
Σώμα Ελαφρύ Μέτριο

Τόπος καταγωγής του Sauvignon blanc ;  Και αυτό το κρασί προέρχεται από την Γαλλία. Συγκεκριμένα από το Μπορντό, καλλιεργείται όμως για πολλούς αιώνες και στη κοιλάδα του Λίγηρα. Το κρασί αυτό είναι πασίγνωστο σε κάθε γωνιά του κόσμου, όμως στη Νέα Ζηλανδία και της ΗΠΑ κατέχει την πρωτιά και συναρπάζει.

Που καλλιεργείται;

 • ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
 • ΗΠΑ
 • ΙΤΑΛΙΑ
 • ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
 • ΧΙΛΗ
 1. Riesling

Τα κρασιά αυτά είναι εξαιρετικώς ισορροπημένα και μικρό ποσοστό σε αλκοόλη. Αυτός είναι και ο λόγος που από αυτή την ποικιλία φτιάχνουμε εξαιρετικά γλυκά κρασιά, έχοντας κάνει το Riesling γνωστό παγκοσμίως. Γευστικά διαφέρει και αυτό όπως και τα άλλα δύο ανάλογα με το κλίμα στο οποίο αναπτύσσεται. Έτσι, σε ψυχρό κλίμα έχουμε γεύσεις γλυκολέμονου και πράσινου μήλου, ενώ σε θερμότερα κλίματα έχουμε τις γεύσεις του βερίκοκου και του ροδάκινου.

Τα πιο γνωστά κρασιά Riesling  είναι εκείνα των περιοχών Μόζελ και Ράινγκαου της Γερμανίας που προσδίδουν γευστική ισορροπία πράσινων μήλων. Έχοντας μεγάλη αντοχή στην οξείδωση λόγω της οξύτητας του παλαιώνει για πολλές δεκαετίες σε βαρέλια περισσότερο από τα άλλα λευκά κρασιά.

Τα χαρακτηριστικά των κρασιών αυτών είναι τα εξής:

Χρώμα Λευκό    
γλυκύτητα Ξηρό Ελαφρώς γλυκό Πολύ γλυκό
Οξύτητα Μέτρια Υψηλή
Ένταση αρώματος Ελαφρύ Μέτριο Έντονο
Σώμα Ελαφρύ Μέτριο Βαρύ

Από που κατάγεται;  Η ποικιλία αυτή προέρχεται από την κοιλάδα του Ρήνου της Γερμανίας και τους παραποτάμους του ανάμεσα στην Φρανκφούρτη και την Τριέρ.  Η ιστορία του όμως φτάνει και μέχρι την Αλσατία της Γαλλίας που φτιάχνεται ένα πιο έντονο γλυκό κρασί.

Που καλλιεργείται;

 • ΗΠΑ
 • ΑΥΣΤΡΙΑ
 • ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
 • ΚΑΝΑΔΑΣ
 • ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
 1. Cabernet sauvignon

Πρόκειται για τον λεγόμενο «άρχοντα των κόκκινων κρασιών»! Η ποικιλία αυτή διακρίνεται για τους μικρούς καρπούς της και τη χοντρή σκούρα φλούδα της, που προσδίδει άρωμα, γεύση και χρώμα. Όσον αφορά τη γεύση, σε ψυχρά κλίματα δίδει την εντύπωση της ψητής πιπεριάς και της μαύρης σταφίδας, ενώ στα θερμότερα κλίματα διακρίνεται το μαύρο μούρο και το μπράντι.

Είναι ένα κρασί ανθεκτικό  και αυτό στην οξείδωση, που μπορεί να υποστεί παλαίωση για αρκετά χρόνια. Προσδίδει την επιθετικότητα στο κρασί όταν κυριαρχεί η ποικιλία, για αυτό συχνά αναμειγνύεται με κρασιά πιο ήπια και με φρουτώδεις  αρώματα, όπως αυτό του Merlot και του Shiraz.

Τα χαρακτηριστικά του κρασιού αυτού είναι τα εξής:

Χρώμα Κόκκινο    
γλυκύτητα Ξηρό
Οξύτητα Μέτρια Υψηλή
Ένταση αρώματος Έντονο
Σώμα Μέτριο Βαρύ

Τώρα από που κατάγεται ;  Η καταγωγή αυτής της ποικιλίας είναι η πόλη του Μπορντό. Από την ποικιλία αυτή παράγονται εξαίρετα κόκκινα κρασιά, ενώ λόγω της ικανότητας παλαίωσης και της γεύσης του έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, αποτελώντας την πρώτη επιλογή στις ερυθρές ποικιλίες για την παραγωγή κόκκινων ξηρών κρασιών. Εδώ παράγονται κρασιά πολύς καλής ποιότητας και τσουχτερά στην τιμή.

Που καλλιεργείται;

 • ΗΠΑ
 • ΙΤΑΛΙΑ
 • ΧΙΛΗ
 • ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
 • ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
 1. Merlot

Τα κρασιά που προέρχονται από αυτή την ποικιλία είναι ανοιχτόχρωμα, με λιγότερες τανίνες  και με μικρότερη γευστική ένταση. Είναι ένα κρασί ήπιο, μαλακό, με έντονες τις γεύσεις φρούτων που το καθιστούν ικανό να πίνεται  χωρίς να υποστεί μακροχρόνια παλαίωση. Σε ψυχρά κλίματα έχουμε τα αρώματα της ντομάτας και του μαύρου δαμάσκηνου, ενώ σε θερμότερα κλίματα τα αρώματα του μούρου και του κερασιού.

Παράγονται κρασιά εξαιρετικής ποιότητας και χρήση του έχει γίνει πλέον καθημερινή από όλον τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πόλη του Μπορντό το σταφύλι αυτό θεωρείται κατώτερης ποιότητας, πάρα ταύτα όμως τα κρασιά που φτιάχνονται είναι 100% Merlot  και μπορεί να είναι πιο ακριβά ακόμα και από αυτά του Cabernet, αναδεικνύοντας έτσι τη φινέτσα της ποικιλίας.

Τα χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

Χρώμα Κόκκινο    
γλυκύτητα Ξηρό
Οξύτητα Απαλό Μέτρια Υψηλή
Ένταση αρώματος Μέτριο Έντονο
Σώμα Μέτριο Βαρύ

Και αυτή η ποικιλία έχει τις ρίζες της στην πόλη του Μπορντό της Γαλλίας. Παρόλο αυτά όμως καλλιεργείται και στις εξής χώρες:

 • ΙΤΑΛΙΑ
 • ΗΠΑ
 • ΧΙΛΗ
 • ΚΑΝΑΔΑ
 • ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Αυτές οι ποικιλίες στις οποίες αναφερθήκαμε αποτελούν 5 από τις καλύτερες ποιοτικά, πιο γνωστές και ευρέως καλλιεργούμενες παγκοσμίως. Η κάθε μια από αυτές διακρίνεται για τα δικά της χαρακτηριστικά παράγοντας εξαίρετα κρασιά, γλυκά ξηρά και ημίγλυκα. Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε όσον αφορά την επιλογή, αν ποτέ βρεθείτε στο δίλημμα για μια από τις παραπάνω ποικιλίες.

Παρόλα αυτά εμείς συνιστούμε να τις δοκιμάσετε όλες, καθώς η κάθε μία αφήνει το δικό της στίγμα! Και μην παραλείψετε την διαδικασία της γευσιγνωσίας που έχουμε προ αναφέρει. Εγγύηση, θα σας οδηγήσει στην κορύφωση της απόλαυσης! Τα λέμε σε επόμενο άρθρο!

By | 2019-01-22T22:21:55+00:00 22 Ιανουαρίου 2019|Categories: Αμπελουργία, Αρθρογραφία, Στρατιδάκης|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι πέντε πιο δημοφιλείς ποικιλίες κρασιών