//Πιλοτικό πρόγραμμα για πράσινες παρεμβάσεις στον δήμο Αθηναίων

Πιλοτικό πρόγραμμα για πράσινες παρεμβάσεις στον δήμο Αθηναίων

Με στόχο την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου με πιο όμορφες και λειτουργικές γειτονιές, ο Δήμος Αθηναίων ανακοινώνει την έναρξη της δράσης «Παρεμβάσεις στην πόλη». Η δράση προβλέπει οικονομική υποστήριξη έως 6.000 ευρώ για την υλοποίηση προτάσεων κατοίκων που αφορούν ήπια, μικρής κλίμακας έργα στις γειτονιές της Αθήνας.

Είναι μια bottom-up («από τα κάτω προς τα πάνω») δράση που απευθύνεται σε όλους τους ενεργούς πολίτες της Αθήνας και εντάσσεται στο ΠΟΛΗ², ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται μέσω του “This is Athens”, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) με κύρια αποστολή τη δημιουργία και ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει και η δεύτερη πιλοτική δράση του ΠΟΛΗ², «Κατάστημα στο κέντρο», με στόχο να δώσει πνοή σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

«Το νοικοκύρεμα των οικονομικών που πετύχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, επιστρέφει στον πολίτη και στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους Αθηναίους να συν-διαμορφώσουν την ταυτότητα της πόλης και να αποφασίσουν οι ίδιοι για το πώς θα κάνουν τη γειτονιά τους πιο όμορφη, πιο λειτουργική και πιο βιώσιμη. Στόχος της πιλοτικής δράσης είναι να αναδείξουμε ξεχασμένες γωνιές της πόλης, να αναζωογονήσουμε εγκαταλειμμένα σημεία και, προπαντός, να αυξήσουμε τη χρήση του δημόσιου χώρου. Παράλληλα, δίνουμε κίνητρα για να ενεργοποιήσουμε όλους τους ενεργούς πολίτες της Αθήνας, ώστε να υλοποιήσουμε από κοινού δράσεις για να γίνει η πόλη πιο ελκυστική για κατοίκους και επισκέπτες», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Η δράση «Παρεμβάσεις στην πόλη», υιοθετεί την προσέγγιση του «αστικού βελονισμού», ότι δηλαδή μικρές, στοχευμένες παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία της πόλης μπορούν να επιφέρουν βελτίωση σε μεγάλη κλίμακα και να έχουν πολλαπλασιαστικά, θετικά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ανακοινώνονται Προσκλήσεις Ενδιαφέροντος σε τρεις θεματικούς άξονες:

Ο άξονας «Γειτονιά» θα υποστηρίξει παρεμβάσεις που κάνουν χρήση αστικού εξοπλισμού προκειμένου να δοθούν λύσεις σε συγκεκριμένες ανάγκες, όπως:

 • Χώροι καθισμάτων και κοινωνικοποίησης.
 • Κατασκευές φιλικές για παιδιά.
 • Κατασκευές εξυπηρέτησης σε χώρους αναμονής (συγκοινωνιών αλλά και εισόδους σχολείων, κέντρων υγείας, κ.λπ.).
 • Κατασκευές που ευνοούν τη δημιουργία περισσότερων σημείων πρασίνου.
 • Κατασκευές με δυνατότητα παραγωγής ενέργειας.

Ο άξονας «Δρόμος» θα υποστηρίξει παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι και επισκέπτες βιώνουν το δρόμο ως δημόσιο χώρο, όπως:

 • Φωτισμός δρόμου (εικαστικός και λειτουργικός).
 • Συστήματα σκίασης.
 • Στοιχεία σήμανσης κατά μήκος των δρόμων.

Ο άξονας «Κτίριο» αφορά πράσινες παρεμβάσεις που θα λειτουργήσουν ως εστίες πρασίνου για την ευρύτερη γειτονιά, όπως:

 • Αστικές καλλιέργειες.
 • Οριζόντιες ή κατακόρυφες φυτεύσεις στους κοινόχρηστους χώρους κτηρίων.
 • Βιοκλιματικές πράσινες όψεις σε μπαλκόνια και μεσοτοιχίες.
 • Μικροί κήποι σε αναξιοποίητα οικόπεδα και ακάλυπτους.

Σημειώνεται πως το Σαββατοκύριακο, ολοκληρώθηκε άλλο ένα διήμερο δράσεων στο πλαίσιο του σχεδίου για «πράσινες» παρεμβάσεις στον Δήμο Αθηναίων. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 28 Απριλίου, πολίτες που έρχονται συστηματικά από την αρχή των ενημερώσεων και των εργαστηρίων αλλά και νέα πρόσωπα παραβρέθηκαν στο Σεράφειο, με περίσσιο ενθουσιασμό για να σχεδιάσουν και να προτείνουν παρεμβάσεις στην πόλη.

Την Κυριακή, 29 Απριλίου οι δράσεις συνεχίστηκαν με το «Victoria Square Project» (Ελπίδος 13) και τους Urban Farmers of Athens, με συμμετοχική φύτευση στο πλαίσιο της ανοικτής πρόσκλησης για το θεματικό άξονα «Κτίριο» του προγράμματος.

Οι πολίτες με νομική υπόσταση (σύλλογοι, σωματεία, ΜΚΟ, ελεύθεροι επαγγελματίες, εταιρείες κ.λπ.) αλλά και άτυπες ομάδες μπορούν να ενημερωθούν για την πρωτοβουλία και να κατεβάσουν την αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα http://www.polis2.thisisathens.org/.

Οι αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν σε έντυπη μορφή στα γραφεία της Ε.Α.Τ.Α. Α.Ε.  Α.Ε., επί της οδού Ξενοφώντος 7, 1ος όροφος μέχρι τις 15 Μαΐου 2018 στις 16.00. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνεται από επιτροπή ειδικού σκοπού στην οποία θα συμμετάσχουν στελέχη του Δήμου Αθηναίων και εξειδικευμένοι επαγγελματίες, με τη γνωμοδότηση εκπροσώπων από τις δημοτικές κοινότητες.

Παράλληλα, μέσα από τις σελίδες του ΠΟΛΗ² στα social media (facebook.com/polistotetragono) ανακοινώνονται καθημερινά τα συμμετοχικά εργαστήρια και οι ενημερωτικές συναντήσεις που υλοποιούνται από την ομάδα έργου και τους επιμελητές της δράσης.

By | 2018-06-06T21:42:45+00:00 6 Ιουνίου 2018|Categories: Δημόσιος Χώρος|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πιλοτικό πρόγραμμα για πράσινες παρεμβάσεις στον δήμο Αθηναίων

About the Author: