/, Αρθρογραφία, Μαργέτα/Τα οινάμπελα σε βάθος χρόνου

Τα οινάμπελα σε βάθος χρόνου

Γράφει η Σεβαστή Παν. Μαργέτα.

evi.margeta@agrigate.gr

 

Μελετώντας κανείς  την καλλιέργεια των αμπελώνων σε βάθος 20ετίας  σύντομα θα διαπιστώσει την εκτεταμένη  μείωση των  συνολικά καλλιεργούμενων στρεμμάτων  είτε αφορούν οινάμπελα οίνων ονομασίας προέλευσης είτε συνολικές εκτάσεις οινάμπελων.

Το Β&Ν Αιγαίο πρωταγωνιστεί με σταδιακή μείωση της τάξεως του 30%-35% σε οινάμπελα οίνων ονομασίας προέλευσης σε καλλιέργειες  και η Κρήτη με 20%-25%. Ανάμεσα στις λοιπές περιφέρειες της χώρας οι μειώσεις κυμαίνονται μεταξύ του 10-15% με φωτεινή εξαίρεση στην κατηφορική πορεία της καλλιέργειας την Πελοπόννησο με εντυπωσιακή αύξηση από το 1989 έως περίπου σήμερα 50%!

Στις συνολικές καλλιέργειες επίσης παρατηρούμε μειώσεις  με την Αττική να αγγίζει  το 55% με εναπομείναντα μόνο 45000 καλλιεργούμενα στρ τα πρόσφατα έτη. Και σε αυτή τη κατηγορία όμως υπάρχει εξαίρεση με την Μακεδονία& την Θράκη να πρωτοστατούν με νέους καλλιεργούμενους αμπελώνες σε βάθος  χρόνου και αύξηση 55%!

Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες που θα συναντήσουμε με διατήρηση του αμπελώνα μεγαλύτερη των 30 ετών ανά την Ελλάδα είναι ο Ροδίτης, το Σαββατιανό και το Λιάτικο και οι πρόσφατες σχετικά καλλιέργειες με  μικρότερες των 3ετών διατήρηση αλλά και με πολύ μικρές εκτάσεις είναι η Μαλαγουζιά και το Σοβινιόν Μπλαν.

Τα ερωτήματα  ωστόσο που απορρέουν είναι τι συνέβη και οι καλλιεργητές εγκατέλειψαν  τις καλλιέργειές τους σε τόσο εκτεταμένο βαθμό; Αντικατέστησαν τις εν λόγω καλλιέργειες  με άλλου είδους καλλιέργειες ή τους «τελειώσαν» τα κίνητρα ώστε να τις διατηρήσουν;

By | 2018-11-15T12:12:43+00:00 15 Νοεμβρίου 2018|Categories: Αμπελουργία, Αρθρογραφία, Μαργέτα|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα οινάμπελα σε βάθος χρόνου