/, Μπλαχάβα/Το Αλεξανδρινό φέρνει τα Χριστούγεννα…

Το Αλεξανδρινό φέρνει τα Χριστούγεννα…

Γράφει η Χριστίνα Μπλαχάβα

christina.blach@agrigate.gr

 

Η ιστορία του μας πηγαίνει περίπου 200 χρόνια πίσω, όταν ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό, Joel Poinsett, βοτανολόγος και γιατρός, εντυπωσιασμένος έστειλε μοσχεύματα του φυτού στην πατρίδα του κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι, πήρε και το όνομα του «Ποϊνσέτια» και δεν άργησε να καθιερωθεί ως το φυτό των Χριστουγέννων. Αναμφίβολα, είναι το πιο δημοφιλές φυτό αυτήν την εποχή, καθώς σχεδόν και σε όλη την Ευρώπη θεωρείται πως η επίδειξη του είναι η αρχή των εορτών. Με την εντυπωσιακή του εμφάνιση δίνει μια όμορφη χρωματιστή νότα στην εορταστική ατμόσφαιρα και χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό σε στολισμούς τραπεζιών, εισόδους, γραφεία, καταστήματα. Στην Ελλάδα, συνηθίζεται σε κάποιες περιοχές να κατασκευάζονται στεφάνια σε ανάμνηση αρχαίων εορτών.

Το επιστημονικό του όνομα είναι Euphorbia pulcherrima, δηλαδή Ευφορβία η κομψοτάτη. Αλλιώς Ποϊνσέτια ή Αστέρι της Βηθλεέμ, αλλά έχει επικρατήσει το «Αλεξανδρινό» ως ονομασία. Κυρίως το βρίσκουμε σε κόκκινο, αλλά υπάρχουν και ποικιλίες λευκού, ροζ και κίτρινου χρώματος.

Η εντυπωσιακή του εμφάνιση αποδίδεται σ’αυτό το κόκκινο χρώμα που διάθετει, όχι όμως στα άνθη αλλά στα βράκτεια φύλλα του. Ο μύθος των Αζτέκων έλεγε πως το κόκκινο χρώμα προήλθε από το αίμα μια Θεάς, που η καρδιά της ράγισε από αγάπη. Οι Αζτέκοι εκτιμούσαν ιδιαίτερα το φυτό, καθώς έφτιαχναν μια κατακόκκινη βαφή από τα φύλλα, που χρησιμοποιούσαν για υφάσματα και κοσμήματα.

Μια άλλη ιστορία, λίγο πιο χριστουγεννιάτικη, λέει πως δύο μικρά αδέρφια την ημέρα των Χριστουγέννων πηγαίνοντας στην εκκλησία, μη έχοντας να προσφέρουν κάτι στον νεογέννητο Χριστό, κρατούσαν μονάχα ένα μπουκέτο αγριόχορτα. Αυτό τους έκανε να αισθανθούν ντροπή για την μηδαμινότητα της προσφοράς τους και ακούμπησαν το μπουκέτο στην εικόνα της γέννησης του Χριστού βουρκωμένα. Τότε, τα αγριόχορτα μετατράπηκαν σε κατακόκκινα λαμπερά λουλούδια, «τα λουλούδια της Άγιας Νύχτας», που ανθίζουν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Αυτό μας δείχνει πως ακόμα και η πιο μικρή προσφορά, όταν έρχεται μέσα από την καρδιά είναι ευπρόσδεκτη και έτσι, το αλεξανδρινό θεωρείται μια όμορφη κίνηση αγάπης όταν δωρίζεται τα Χριστούγεννα.

Το Αλεξανδρινό είναι ένα λουλούδι κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους και μπορεί να τοποθετηθεί στο σαλόνι ή σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού, με την προϋπόθεση ότι δεν θα δέχεται άμεσα τις ηλιακές ακτίνες για να μην δημιουργηθούν καψίματα στα φύλλα του. Δεν αγαπάει, όμως, και τη σκιά γιατί το κάνει να χάνει το έντονο κόκκινο χρώμα του. Είναι πολύ σημαντικό να τοποθετείται μακριά από ρεύματα αέρα, παγωνιά ή παγωμένα τζάμια αλλά και θερμαντικά σώματα, γιατί τότε παρατηρείται συστροφή ή πτώση των φύλλων. Χρειάζεται πότισμα, περίπου δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα την θερμοκρασία του σπιτιού ή όταν είναι στεγνό το χώμα του. Δεν πρέπει να βρέχονται τα φύλλα του σε καμία περίπτωση ή να μένει περίσσεια ποσότητα νερού στο πιατάκι, διότι τότε μπορεί τα φύλλα να πέσουν. Αν τυχόν τα φύλλα κιτρινίσουν ή αρχίσουν να συστρέφονται, καλύτερα να το μεταφέρετε σε ένα πιο κατάλληλο μέρος.

Όταν περάσουν οι γιορτές, ακολουθούνται διαφορετικές διαδικασίες για τη συντήρηση του φυτού, αφού δεν είναι μονοετές. Μετά το τέλος της ανθοφορίας, κλαδέψτε το αλεξανδρινό σας και αφήστε 2-3 μάτια σε κάθε κλαδί, ώστε να δυναμώσει. Καλύτερα σ’αυτή τη διαδικασία να φορέσετε γάντια, διότι οι βλαστοί του περιέχουν έναν γαλακτώδη χυμό, που προκαλεί φαγούρα. Βέβαια, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι οι Αζτέκοι έφτιαχναν από αυτό, ένα σκεύασμα για τον πυρετό. Την άνοιξη, το αλεξανδρινό μπορεί να τοποθετηθεί πια σε εξωτερικό χώρο και μόλις φουσκώσουν τα μάτια του φυτού, τότε προτείνεται μεταφύτευση σε άλλη γλάστρα με ιδιαίτερη προσοχή στις ρίζες και στο χώμα, που πρέπει να είναι καλής αποστράγγισης. Στην αρχή έχει μικρές απαιτήσεις σε πότισμα, ενώ περνώντας ο καιρός τα ποτίσματα γίνονται τακτικότερα και κάθε 20 μέρες μπορεί να γίνεται επέμβαση με υγρό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο.

7A083AF6D32B807A6BC0594A4EE3AA47Το αλεξανδρινό δεν θα σας απογοητεύσει και γρήγορα θα μετατραπεί σε έναν εντυπωσιακό καταπράσινο θάμνο, μόλις αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός. Τα κόκκινα βράκτεια φύλλα του εμφανίζονται και πάλι νωρίς την άνοιξη, με μικρότερη ένταση στο χρώμα αυτή τη φορά. Αν επιθυμείτε, το αλεξανδρινό να έχει την γνωστή μορφή τα Χριστούγεννα, θα πρέπει τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη να βρίσκεται το φυτό στο σκοτάδι για 15 ώρες κάθε μέρα. Διαφορετικά μπορείτε να το απολαμβάνετε όλο το χρόνο, καθώς δεν είναι εύκολο να ακολουθήσετε τις πρακτικές που ακολουθούν τα φυτώρια, για να καταφέρουν να φέρουν τα φυτά σε ανθοφορία ακριβώς τις μέρες των Χριστουγέννων.

Άλλωστε, όλο και κάποιος θα μας το προσφέρει και όλο και σε κάποιον θα το προσφέρουμε εμείς, για να αποκτήσουν και αυτά τα Χριστούγεννα χρώμα…

 

Πηγές:

www.el.m.wikipedia.org

www.mistikakipou.gr

Mesogios FM Naxos- Στα βήματα της φύσης

By | 2018-11-26T09:46:09+00:00 26 Νοεμβρίου 2018|Categories: Αρθρογραφία, Μπλαχάβα|Tags: , |Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το Αλεξανδρινό φέρνει τα Χριστούγεννα…