Βότανα… άμυνα στις ανοιξιάτικες αλλεργίες !

Γράφει η Εύη Πίτκα,

evi.pitka@agrigate.gr 

 

Η άνοιξη ήρθε και μαζί της έφερε ανθισμένα λουλούδια ,ευωδίες πολλών ανθών …γύρη , σκόνη ακάρεων ,αλλεργία σε μύκητες. Παρόλο που αποτελεί αγαπημένη εποχή για πολλούς ,υπάρχουν και εκείνοι που δεινοπαθούν λόγω φτερνίσματος .κνησμού αλλεργίες αναπνευστικού και σημαντικότερων προβλημάτων λόγω της μεταφοράς γύρης από ανεμόφιλα και εντομόφιλα είδη , σκόνης που εισέρχεται στο σπίτι και μυκήτων που μεταφέρονται από την έκθεση ζώων στην ύπαιθρο .

Η παραγωγή ισταμίνης –πρωτείνη στην οποία οφείλεται η εκδήλωση των παραπάνω συμπτωμάτων -προκαλεί αλλεργίες που μπορεί να είναι ήπιες και να διαρκούν μικρό διάστημα , ωστόσο χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης προκειμένου να μην δημιουργήσουν χρόνιο πρόβλημα.

Με την βοήθεια της βοτανοθεραπείας λοιπόν αναγνωρίστηκαν και αξιοποιήθηκαν τα βότανα εκείνα που έχουν αντισταμινική δράση και βοηθούν όχι μόνο στην αντιμετώπιση των αλλεργιών με φυτικό τρόπο αλλά και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού ,αποτοξίνωση του οργανισμού και καλή λειτουργία του. Ορισμένα από τα βότανα αυτά αναφέρονται παρακάτω:

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ

Παρόλο την καφεΐνη και τανίνη που περιέχει ,οι αντιοξειδωτικές του ουσίες καταπραΰνουν τα συμπτώματα αλλεργίας-υγρά μάτια, Βήχας, φτέρνισμα- και θωρακίζουν τον οργανισμό προστατεύοντας το από επαναλαμβανόμενες προσβολές αλλεργιών και φλεγμονών.

ΤΖΙΝΤΖΕΡ-ΚΙΤΡΙΝΟΡΙΖΑ

Αποτελεσματικό αντισταμινικό ενάντια σε αλλεργίες δέρματος όπως κνησμός,φλεγμονές αναπνευστικού –βήχασ- και πονοκεφάλους

ΧΑΜΟΜΗΛΙ                                                                                                                                          

Φυσικό αντισταμινικό που μειώνει την εκδήλωση φλεγμονής και χαλαρώνει το σώμα και την ένταση του κνησμού.

ΚΥΝΟΡΟΔΟ

Οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς περιέχουν αντιφλεγμονώδης ιδιότητες που μειώνουν την παραγωγή ισταμίνης και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Πλούσια σε βιταμίνη C ,βοηθούν στην καταστολή γρίπης και κρυολογήματος. Καταναλώνονται φρέσκα είτε αποξηραμένα σε μορφή τσαγιού ή σαν συμπληρώματα διατροφής.

ΘΥΜΑΡΙ

Η αποχρεμπτική και αντισηπτική του δράση το καθιστά κυρίαρχο ρόφημα για την αντιμετώπιση στοματικών βλεννών και μικροβίων

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ

Η μαλακτική και αντιφλεγμονώδη δράση του ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και το αναπνευστικό σύστημα .

ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ

Η αντισταμινική του δράση μειώνει την εκδήλωση βήχα όταν χρησιμοποιείται σαν ρόφημα και στην αρωματοθεραπεία σαν βοήθημα αναπνευστικού λόγω των έντονων αρωμάτων που αναδύει το έλαιο του .

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Το έντονο αρώμα του τονώνει την όσφρηση και σαν σπασμολυτικό βοηθά το πεπτικό , αντισηπτικό και αποχρεμπτικό σύστημα του ανθρώπου.

ΕΓΧΥΜΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ

Οι ιδιότητες του ελέγχουν τα συμπτώματα αλλεργιών και βοηθούν στην καλή λειτουργία των αεραγωγών και καταστολή συμφόρησης.

ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ

Το παραγόμενο λάδι καλέντουλας είναι το καλύτερο φυτικό προιόν αντιμετώπισης υγρών ματιών και κνησμού στη περιοχή αυτή .

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ                                                                                                                          https://enallaktikidrasi.com                                                                                https://meygeia.gr

https://enallaktikidrasi.com

 

 

Related Posts

Αρέσει σε %d bloggers: