Για όσο υπάρχουν μέλισσες…

Γράφει η Χριστίνα Μπλαχάβα,

christina.blach@agrigate.gr

 

Πέρα από τα προϊόντα που μας προσφέρει η μέλισσα ως έντομο, την μεγαλύτερη γενναιοδωρία της μας δείχνει με την διαδικασία της επικονίασης. Ως επικονίαση ορίζεται η μεταφορά γύρης από τους ανθήρες ενός άνθους στο στίγμα ενός άλλου άνθους και είναι το πρώτο βήμα για την αναπαραγωγή του φυτού. Μέσω της επικονίασης η μέλισσα συμβάλλει στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και είναι γνωστό πως οι μέλισσες είναι δείκτης περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Ας μιλήσουμε, όμως, με αριθμούς…

-Η μέλισσα υπάρχει στη γη περίπου 15.000.000 χρόνια.

-Υπάρχουν 7.000 είδη μελισσών, εκ των οποίων μόνο τα 7 παράγουν μέλι.

-Μια μέλισσα επισκέπτεται 7.000 λουλούδια.

-Μια μέλισσα θα συλλέξει κατά τη διάρκεια της ζωής της 0.5-1 γρ. μέλι.

-Για 1 κιλό μέλι χρειάζεται να εργαστούν 1.000-2.000 μέλισσες.

-Για 1 γρ. νέκταρος μια μέλισσα θα εργαστεί 3 μέρες.

-Για 1 κιλό μέλι απαιτούνται 4-5 κιλά νέκταρος.

Με την ενέργεια 28 γρ. μελιού μια μέλισσα θα έκανε τον γύρο του κόσμου.

Από την επικονίαση εξαρτώνται παγκοσμίως:

90% των φυτών ανθοφορίας

75% των καλλιεργειών τροφίμων

Μύθος ή αλήθεια… Ο Αϊνστάιν λένε πως είχε πει: «Αν κάποτε οι μέλισσες αφανιστούν από προσώπου γης, δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο παραπάνω από τέσσερα χρόνια ζωής».

Κι αυτό γιατί;

Γιατί αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, η τροφική αλυσίδα θα διαταραχθεί και θα επηρεαστεί άμεσα το 1/3 των πηγών διατροφής του ανθρώπου που εξαρτάται άμεσα από την επικονίαση των μελισσών. Δεν είναι τόσο απλό καθώς για κάθε φυτό που χάνεται περνάει κρίση ολόκληρο το οικοσύστημα και κατ’επέκταση όλοι εμείς. Απλά…Θα μπορούσατε να φανταστείτε το καλοκαίρι σας χωρίς καρπούζι; Ή χωρίς την αγαπημένη σας βαμβακερή μπλούζα;

Οι μέλισσες βάζουν τα δυνατά τους, αφού όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι πετούν από την ανατολή ως την δύση, με τελικό προορισμό την κυψέλη μεταφέροντας γύρη σε όλο το ταξίδι και τελικά συντελούν στην αναπαραγωγή του 60-70% των φυτών. Απειλούνται, όμως, έντονα από τα χημικά φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότητας που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανικές καλλιέργειες και από τις μεγάλες εκτάσεις μονοκαλλιέργειας. Διότι, ως δείκτες περιβαλλοντικής ισορροπίας δεν πλησιάζουν μολυσμένα μέρη και χρειάζονται μεγάλη ποικιλία ανθοφόρων φυτών για να επιβιώσουν.

Οι μέλισσες είναι στην υπηρεσία μας…
Εμείς θα τις αγνοήσουμε;

Πηγές:

www.melissocosmos.com

www.pharmacybee.gr

www.fractalart.gr

Related Posts

Αρέσει σε %d bloggers: