Μπαμπού: Το νέο πλαστικό ή ακόμα μια τάση;

Γράφει η Χριστίνα Μπλαχάβα,

christina.blach@agrigate.gr

 

Μέχρι τώρα η σκέψη όλων για την χρήση του μπαμπού περιοριζόταν στην κατασκευή καρεκλών, όμως πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει κατά πολύ. Το μπαμπού δεν είναι απλά ένα ανερχόμενο υλικό με ποικίλες χρήσεις για την αντικατάσταση του πλαστικού, αλλά φιλοδοξεί να αντικαταστήσει και το ξύλο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το αποκαλούν ήδη εδώ και κάποια χρόνια ως το «σούπερ υλικό» ή «το ξύλο του 21ου αιώνα».

Το μπαμπού βέβαια δεν ήρθε τώρα στη ζωή μας, αλλά είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια. Ο Θεόφραστος το αναφέρει ως «ινδικό κάλαμο», ενώ ο Ηρόδοτος γράφει ότι από αυτό κατασκεύαζαν βέλη. Είναι ένα φυτό της οικογένειας των ποοειδών και πολλά από τα είδη του καλλιεργούνται ως διακοσμητικά, αφού τα lucky bamboo, όπως συνηθίζουν να λέγονται, είναι σύμβολα ευημερίας, καλοτυχίας και θετικής ενέργειας σε έναν χώρο.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του μπαμπού  που το έκαναν τόσο δημοφιλές ως εναλλακτική επιλογή;

Το μπαμπού είναι το πιο γρήγορο αναπτυσσόμενο φυτό, έτοιμο να συγκομιστεί κάθε χρόνο. Αποκτά κατ’ αυτόν τον τρόπο μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα δέντρα που απαιτούν χρόνια για να ωριμάσουν. Το μπαμπού σε διάστημα πέντε χρόνων, γίνεται τόσο μεγάλο και εύκαμπτο, ώστε να είναι κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί ως δομικό υλικό!

Ένα από τα πιο σημαντικά του πλεονεκτήματα είναι ότι έχει την δυνατότητα να απορροφά μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας σημαντικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Σαν υλικό είναι πολύ πιο ισχυρό από το ατσάλι και έχει φυσικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, χαρακτηριστικά που το έχουν κάνει να αποκτήσει περισσότερες από 1000 χρήσεις, ειδικά σε υλικά που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή μας ζωή, όπως καλαμάκια, οικιακά σκεύη, οδοντόβουρτσες, θήκες κινητών, ρολόγια, ακουστικά, πληκτρολόγια ηλεκτρονικών υπολογιστών και η λίστα δεν έχει τελειωμό!

Την τελευταία δεκαετία το μπαμπού έχει μετατραπεί σε μια σημαντική οικονομική καλλιέργεια και όσο περισσότερο αποτελεί επιλογή των καταναλωτών, τόσο περισσότερο η βιομηχανία επενδύει σε αυτό. Στο εμπόριο, όχι μόνο υπάρχουν όλο και περισσότερες επιλογές για την αντικατάσταση του πλαστικού, αυτής της μάστιγας της εποχής μας, αλλά και όσα περισσότερα μπαμπού φυτεύονται στον πλανήτη τόσο περισσότερο αυτός εφοδιάζεται με οξυγόνο!

Αναμφίβολα, λοιπόν, αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική επιλογή μιας νέας εποχής με μειωμένη χρήση πλαστικών. Το μπαμπού είναι ένα υλικό που θα ενταχθεί σιγά σιγά στην ζωή μας με την επερχόμενη αλλαγή στους νόμους περί χρήσης του πλαστικού, οπότε μην διστάσετε να δοκιμάσετε κάτι προερχόμενο από αυτό. Άλλωστε, σε αντίθεση με το πλαστικό που μας έχει κατακλύσει., το ξύλο και το μπαμπού είναι υλικά που η φύση μπορεί να αφομοιώσει.

Extra info: Το 85% των απορριμμάτων στη θάλασσα είναι πλαστικό!

Πηγές:

www.el.wikipedia.org

www.in2life.gr

Related Posts

Αρέσει σε %d bloggers: