“Τα 10 πιο περίεργα είδη τσαγιού στον κόσμο”

Γράφει η Χριστίνα Μπλαχάβα,

christina.blach@agrigate.gr

 

Το τσάι είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό, όχι μόνο γιατί είναι ένα εύκολο ρόφημα στο να το κατασκευάσει και να το καταναλώσει κανείς, αλλά γιατί σε πολλές περιοχές κρύβει μέσα του μια τελετουργία που συνεχίζεται στους αιώνες. Η κατανάλωση τσαγιού έχει συνδεθεί με τους πολιτισμούς και την κουλτούρα πολλών λαών.

Το τσάι δεν είναι απλά ένα αρωματικό φυτό που φτάνει στο ποτήρι μας μετά από αποξήρανση, αλλά προέρχεται από τα φύλλα της κινέζικης καμέλιας, το τεϊόδεντρο, ολοκληρώνοντας ένα ταξίδι επεξεργασίας. Αρχικά, στο πρώτο στάδιο μαραίνονται τα φρεσκοκομμένα φύλλα του τσαγιού και συνθλίβονται ελαφρά για να απελευθερωθούν τα αιθέρια έλαια και τα ένζυμα. Στο δεύτερο στάδιο, τα φύλλα κυλινδρίζονται για να έρθει η ζύμωση (οξείδωση) με το τρίτο στάδιο. Το τρίτο στάδιο είναι το πιο σημαντικό, διότι είναι αυτό που ανάλογα με το ποσοστό χωρίζει το τσάι σε κατηγορίες (μαύρο, πράσινο). Στο τέταρτο και τελευταίο στάδιο, σειρά έχει η αποξήρανση.

Κι αν οι δικές μας γνώσεις περιορίζονται σε πιο απλές εκδοχές τσαγιού, κάποιες περιοχές ανά τον κόσμο έχουν να προτείνουν κάτι πιο εξεζητημένο…

  1. Kombucha (Τσάι κομπούχα)

Το τσάι Kombucha μας έρχεται από την Ρωσία και εκεί είναι γνωστό ως «τσάι κβας». Η ιστορία λέει πως εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1911 στην Λετονία και κατασκευάζεται από γλυκό μαύρο τσάι, που ζυμώνεται μέσα σε μύκητες αποκτώντας έτσι μια ξινή γεύση. Ακόμη και σήμερα, η συνταγή του παραμένει μυστική.

  1. Brick Tea (Τσάι των τούβλων)

Τσάι από τούβλα; Περίπου! Στα χρόνια της τσαρικής Ρωσίας, οι άνθρωποι μετέφεραν το τσάι ανάμεσα σε τούβλα, διότι δεν είχαν άλλον εύκολο τρόπο γι’αυτό το σκοπό. Με τον καιρό συνειδητοποίησαν ότι αυτό έδινε μια ιδιαίτερη γεύση στο ρόφημα. Έτσι, αποφάσισαν να το καθιερώσουν και να τρίβουν μαύρο τσάι σε μορφή σκόνης, ακόμα και σήμερα ανάμεσα σε τούβλα, για να διατηρήσουν αυτήν την ιδιαίτερη γεύση.

  1. Purerh (Τσάι με μύκητες)

Ίσως να μην ακούγεται πολύ ελκυστικό, κι ας είναι ένα από τα ακριβότερα στον κόσμο. Είναι ένα εξωτικό κινέζικο πράσινο τσάι, που παράγεται μόνο στην επαρχία Γιουνάν, αναπτυσσόμενο αργά με τη βοήθεια ενός συγκεκριμένου μύκητα.

  1. Awabancha (Τσάι τουρσί)

Ένα ιδιόρρυθμο και αρκετά δυσεύρετο τσάι, αφού παράγεται μόνο στην πόλη Σικόκου της Ιαπωνίας. Έχει αυτό το όνομα, καθ’ότι τα φύλλα θυμίζουν περισσότερο τουρσί. Η μορφή του προέρχεται από ζύμωση με βακτήρια γαλακτικού οξέος και η διαδικασία παραγωγής του είναι αρκετά χρονοβόρα και δύσκολη.

  1. Kukicha (Τσάι με κοτσάνια)

Είναι ένα πράσινο τσάι, που δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα, διότι δεν προέρχεται από τα φύλλα αλλά από τα μέρη του φυτού που υπό άλλες συνθήκες προορίζονται για λίπασμα ή πετάγονται. Στην Ιαπωνία, όμως, χρησιμοποιούν τους μίσχους και τους βλαστούς για να φτιάξουν ένα τσάι με ελαφριά γεύση αλλά έντονο άρωμα, που έχει διακριθεί.

  1. Dragon & Tiger Tea (Τσάι με αλκοόλ)

Ένα τσάι με αλκοόλ! Συνήθως σε συγκεκριμένες δοσολογίες και κατά τους Κινέζους μαύρο τσάι με μπράντι είναι ο καταλληλότερος συνδυασμός. Το αλκοόλ είναι σε μικρότερη δοσολογία από το τσάι, ½ ή ¼  από το καπάκι του μπουκαλιού μέσα στο ζεστό τσάι. Σερβίρεται πρώτα το αλκοόλ και στην συνέχεια προστίθεται το τσάι.

  1. Pocha (Τσάι με βούτυρο)

Αυτό το τσάι κατάγεται από το Θιβέτ και είναι από τα βασικά στοιχεία του πολιτισμού τους, αφού είναι η τέλεια συντροφιά για τους κρύους χειμώνες. Είναι ένα τσάι με βούτυρο, ως υποκατάστατο γάλακτος, που προέρχεται από το Yak, βοοειδές της περιοχής.

  1. Garlic Tea (Τσάι σκόρδου)

Από τα πιο παράξενα στον κόσμο τόσο για την γεύση αλλά κυρίως για το άρωμα. Παρά την ιδιαίτερη μυρωδιά του το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση και το λίπος στο σώμα. Έτσι, το προτιμούν αρκετοί.

  1. Panda Poo Tea (Τσάι πάντα)

Η ονομασία για ακόμα μια φορά δεν είναι τυχαία, αφού το πράσινο αυτό τσάι αναπτύσσεται μόνο με τη χρήση κοπριάς από πάντα. Η κοπριά των πάντα είναι ένα άριστο οργανικό λίπασμα, αφού τα ζώα αυτά τρέφονται μόνο με μπαμπού. Στην προκειμένη περίπτωση, παίρνουν μέρος στην δημιουργία ενός πανάκριβου είδους τσαγιού, αφού η τιμή των 50 γραμμαρίων μπορεί να φτάσει τα 3.500 δολάρια! Για την παρασκευή ενός φλιτζανιού απαιτούνται γύρω στα 3 γραμμάρια και όχι παραπάνω, διότι αλλοιώνεται η γεύση και πικρίζει.

  1. Dry Ice Tea Bubble (Τσάι με ξηρό πάγο)

Στην κορυφή της λίστας, έρχεται ένα τσάι ιδιαίτερα δημοφιλές στο Πεκίνο, τόσο από ντόπιους όσο και από τουρίστες που δεν διστάζουν να το δοκιμάσουν. Αρκετά πιο δροσερό τσάι από τα συνηθισμένα, με τη θερμοκρασία του να φτάνει στους -78,5οC…Αυτήν είναι η θερμοκρασία που το διοξείδιο του άνθρακα μετατρέπεται από αέριο σε στερεό και αντίστροφα. Ως αέριο είναι αόρατο, αλλά ως «ξηρός πάγος» μοιάζει πολύ με παγωμένο νερό. Κι αν μέχρι τώρα φαινόταν εντυπωσιακό, να πούμε ότι ο ξηρός πάγος είναι αρκετά επώδυνος και επικίνδυνος όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα, επειδή είναι ικανός να προκαλέσει εγκαύματα. Παρ’όλα αυτά το σερβίρισμα “τραβάει” την προσοχή των καταναλωτών.

Πηγές:

www.teastories.gr

www.perierga.gr

www.youlike.gr

Related Posts

Αρέσει σε %d bloggers: