Χειμερινά βοσκοτόπια

Γράφει η Σεβαστή Μαργέτα,

evi.margeta@agrigate.gr

 

Τα πολύτιμα βοσκοτόπια του χειμώνα,αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής των κοπαδιών.Συμβάλλουν στη συντήρηση τους και είναι πηγή ζωής , σε περιπτώσεις απουσίας μεγάλων λιβαδιών των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.Παράλληλα όμως, εγκυμονούν κινδύνους που σίγουρα καλό θα ήταν να τους γνωρίζει κανείς.

Μέρος  της βοσκής  που συμπεριλαμβάνονται στα διάφορα έιδη φυτών .χόρτων ή βοτάνων είναι  τα ευρέως γνωστά ξινοτρύφυλλα ή αλλιώς ξινύθρες.

Ειδικότερα,το πολυετές αυτό φυτό ,ξινύθρα-Oxalis acetosella,εντοπίζεται από το τέλος του φθινοπώρου έως την άνοιξη και ανήκει στην οικογένεια των οξαλίδιδών.Στην Ελλάδα συναντάται κυρίως σε αμπελώνες,ελαιώνες,περιβόλια ή σε άλλες καλλιεργειες και αγρούς. Παρουσιάζει ομοιότητες με το τριφύλλι ,αποτελέιται από τρίλοβα,ωχροπράσινα φύλλα,είναι έρπουσα πόα και το άνθος του είναι κίτρινο ή άσπρο.

Τα φύλλα του περιέχουν οξαλικό οξύ και οξαλικό κάλιο,ουσίες επικινδυνες εάν καταναλωθούν σε μεγάλες πόσοτητες. Κατά τη βόσκηση σε βοσκοτόπια με ξινοτρίφυλλο ,απαιτείται μεγάλη προσοχή καθώς οι παραπάνω ουσίες μπορεί να προκαλέσουν δηλητηριάσεις με αιμοραγικές διάρροιες,απόφραξη νεφρών,ζάλη ή αποπροσανατολισμό σε αιγοπρόβατα ή μεγαλύτερα ζώα,δέσμευση ασβεστίου,στομαχικές διαταραχές κλπ ,καθώς είναι ερεθιστικές για το πεπτικό και το νευρικό σύστημα. Εχουν σημειωθεί περιστατικά αιφνίδιου θανάτου εντός 24ωρου, μετά από βόσκηση μεγάλης ποσότητας , με ποικίλα συμπτώματα.

Συνιστάται ως πρόληψη,μετά από τη σύμφωνη γνώμη κτηνιατρου,ο εμβολιασμός για εντεροτοξιναιμία και ως θεραπεία η χρήση ασβεστίου.

Οι χρήσεις του φυτού δεν σταματούν μόνο ως βοσκή,αλλά συμβαλλουν και στη συντήρηση των μελισσοσμηνών το χειμώνα εξαιτίας της γύρης και του νέκταρ που δίνουν.

Αρέσει σε %d bloggers: