5 Μεγάλοι Αστικοί Κήποι της Ελλάδας

Γράφει η Εύη Πίτκα,

evi.pitka@agrigate.gr 

Όπως όλοι γνωρίζουμε η ελληνική χλωρίδα- με βάση την μεγάλη ποικιλία βιοτόπων και οικοσυστημάτων που διαθέτει η χώρα μας- περιλαμβάνει 6.000 είδη και υποείδη φυτών εκ των οποίων τα 1.100 βρίσκονται μόνο στην Ελλάδα. Ο συνδυασμός ορισμένων-από τα χιλιάδες είδη- φυτών με βάση την περιοχή ,το κλίμα και τις θερμοκρασιακές συνθήκες που κυριαρχούν εκεί και η επιλογή ενός από τους 6 τύπους φύτευσης -με βάση τον χώρο σου- που κυριαρχούν στην αρχιτεκτονική χώρου μπορούν να μεταμορφώσουν ριζικά την εικόνα ενός μπαλκονιού , μιας περιοχής ή ακόμη και μιας ολόκληρης πόλης δίνοντας της ένα πιο φιλικό χαρακτήρα, μια όψη πιο πράσινη και καθαρή καθώς και μια δόση ηρεμίας και γαλήνης σε όσους επιλέξουν να περάσουν λίγο από τον χρόνο τους σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Οι παραπάνω λόγοι μαζί με την θέληση για περισσότερο καθαρό αέρα και οξυγόνο σε μια μεγαλούπολη οδήγησαν στην δημιουργία αστικών πάρκων που μπορεί ο καθένας μας  να επισκεφθεί .

1.ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 

Στην καρδιά της Αθήνας ένας ‘’μικρός’’ παράδεισος( χρονολογείται από το 1924) 284 στρ. γεμάτος με 7.000 είδη φυτών 40.000 είδη θάμνων και 519 διαφορετικά είδη φυτών με τα 102 μόνο να είναι ελληνικά .Μπορείς να απολαύσεις έναν όμορφο περίπατο ανάμεσα σε φυτά που αντικρίζεις για πρώτη φορά, την ανάγνωση του αγαπημένου σου βιβλίου σε ένα από τα πολλά παγκάκια που βρίσκονται στο χώρο συντροφιά με σπάνια αρώματα εξωτικών λουλουδιών , ακόμη και την καθημερινή σου γυμναστική μέσα στα δρομάκια που είναι έχουν δημιουργηθεί υπό την σκιά ίσως κάποιου ευκαλύπτου .Μαζί με την βόλτα σου στον Εθνικό Κήπο μπορείς να επισκεφθείς και το Ζάππειο Μέγαρο που είναι η συνέχεια του κήπου και περιλαμβάνει κομμάτια της νεότερης ελληνικής ιστορίας μέσω των αγαλμάτων που φιλοξενεί.

2. ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ

Στην περιοχή του Δαφνί στον δήμο Χαϊδαρίου θα βρεις  το κοινωφελές αυτό ίδρυμα σε μια έκταση 1.860 στρ. μέσα στο οποίο υπάρχουν 4.000 διαφορετικά είδη καλλωπιστικών, φαρμακευτικών αλλά και τροπικών φυτών από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα διάφορα είδη κάκτων, παχύφυτων καθώς και υγρόφυτων που εισάγονται από κάθε πλευρά του πλανήτη. Η ελεύθερη σε αυτό είσοδος το καθιστά πόλο έλξης και για τους λάτρεις των σπάνιων φυτών που περιέχει αλλά και για τους φυσιολάτρης που αποζητούν έναν όμορφο περίπατο μέσα στη φύση.

3. ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του ιδρύματος στην περιοχή της Καλλιθέας στην Αττική απλώνεται ένα φυσικό πάρκο 170 στρ. διαμορφωμένο σε γραμμικό σχήμα το οποίο χωρίζεται σε μικρότερους κήπους , ο καθένας με το δικό του αρχιτεκτονικό στυλ .Έχουν φυτευτεί 1.200 δέντρα και 350.000 θάμνοι σε όλη την έκταση του κέντρου και όλα ελληνικής καταγωγής. Ο επισκέπτης ξεκινά τον περίπατο του από τον ‘’μεσογειακό κήπο’’ στον οποίο έχουν φυτευτεί φυτά που απαιτούν αρκετό ήλιο και νερό για την ανάπτυξη τους (εξ ου και το όνομα του ), προχωρά στο κέντρο του κήπου, μία έκταση με γρασίδι για τυχόν ξεκούραση και χαλάρωση και τελειώνοντας φτάνει στον λαβύρινθο ,μία κατασκευή στο πάτωμα από κινητούς κυβόλιθους .Λίγο πιο πάνω από την τερματική του πορεία μπορεί να διακρίνει κανείς τον λαχανόκηπο που έχει δημιουργηθεί. Η δημιουργία του πάρκου αυτού έχει στηριχτεί σε τέτοιες προδιαγραφές ώστε να δίνει την ψευδαίσθηση πως βρίσκεσαι μέσα σε ένα φυσικό πάρκο. Όμορφη διαδρομή διασχίζοντας τον λόφο από την μία πλευρά του πάρκου μέχρι την άλλη που μένει αξέχαστη στον κάθε περιπατητή.

4. ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΚΡΟΥΣΣΙΩΝ.

Στην Ποντοκερασιά του Νομού Κιλκίς 70 χλμ από την Θεσσαλονίκη θα βρείτε μία έκταση 310 στρ μέσα στην οποία αναπτύσσονται πολλά είδη ελληνικών και ξένων ποικιλιών , αρκετά ενδημικά είδη και πολλά αυτοφυή με ιδιαίτερη έμφαση στα σπάνια είδη ορχιδέας που αναπτύσσονται εκεί. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πάρκο που έχει ως στόχο την άμεση επαφή του φιλοξενούμενου του με την φύση, την γνωριμία του με τα εκατομμύρια είδη φυτών που υπάρχουν ανά τον κόσμο και την δημιουργία μίας σχέσης σεβασμού προς την χλωρίδα του πλανήτη μας.  Έχει διαχωρίσει τον χώρο σε 9 θεματικές ενότητες  με βάση τις επιθυμίες και αναζητήσεις του καθενός. Οι ενότητες αυτές είναι οι :

  • Η οδός της γνώσης,
  • Το μονοπάτι της βιοποικιλότητας,
  • Το κιόσκι των μελετών πεδίου,
  • Ο λόφος με τα σημαντικά φυτά (ελληνικά ενδημικά, βαλκανικά ενδημικά και σημαντικά είδη του Δικτύου Φύση 2000),
  • Φυτά υψηλών βουνών (αλπικά-υποαλπικά είδη φυτών),
  • Υδροχαρή φυτά,
  • Frutisetum,
  • Arboretum,
  • Λιβαδική βιοποικιλότητα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως θα σας μαγέψει η αγάπη των ιδιοκτητών του πάρκου προς την ελληνική χλωρίδα και τα οφέλη της στην ανθρώπινη ζωή.

5. ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΡΗΤΗΣ

Λίγο έξω από την πόλη των Χανίων, στους πρόποδες των Λευκών Όρων θα συναντήσετε ένα πάρκο ξαναγεννημένο από τις στάχτες του μιας και η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν μια δεκαετία το έκαψε ολοσχερώς. Παρόλο που η φωτιά έκαψε τα πάντα στο πέρασμα της η αγάπη για την μάνα γη δημιούργησε ξανά το βοτανικό πάρκο μέσα στο οποίο θα βρει κανείς 150 διαφορετικά είδη φρουτόδεντρων πολλά αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά καθώς και ντόπια αυτοφυή φυτά που αντικρίσει κανείς  μόνο στη Κρήτη.2 ώρες περίπου χρειάζεσαι για να διασχίσεις ολόκληρο το πάρκο , να απομονωθείς από τους χαώδης θορύβους της πόλης και να γνωρίσεις τις ομορφιές της ελληνικής γης .

Πηγές πληροφόρησης :

https://www.lifo.gr/mag/features/4607

https://www.discovergreece.com/el/mainland/attica/athens/athens-national-garden

http://www.diomedes-bg.uoa.gr/history.html

http://www.botanical-park.com/el/

Related Posts

Αρέσει σε %d bloggers: